SAMBLOG
İstanbul Şehir Üniversitesi Şehir Araştırmaları Merkezi, SAMBLOG web sayfası üzerinden “Takipte Kalın Katkıda Bulunun” mottosu ile internet yayınına başlamıştır. Blog dünyada, şehir çalışmaları üzerine yapılan proje, akademik yayın, etkinlik haberlerinin yanı sıra, şehirleşme ve kentlere dair röportajlar, atölye ve saha çalışmalarının yer aldığı çok yönlü bir platform işlevi görmektedir. Türkçe ve İngilizce yayın yapmaktadır.
Şehir Araştırmaları Merkezi, güçlü akademik kadrosu aracılığıyla şehir çalışmaları alanında yeni bir kapsam üretmek adına yaptığı akademik çalışmaları kapsamlı ve özgün bloğu ile dünyaya duyurmaktadır. Böylece Merkezin dinamik ve interdisipliner yapısı gelişmektedir.
Şehir Araştırmaları alanında yeni yayımlanan kitapların tahlilleri, bloğun kapsamlı yapısının bir parçasını oluşturmaktadır. Çalışmaları Yüksek Lisans Programı kapsamında sunulan dersler, öğrencilerine erken dönemde çalışmalarını yayımlama fırsatı sunarken; okuyucularına ise güncel literatürü yakından takip etme imkânı sağlamaktadır.
Şehir Araştırmaları Merkezi
İstanbul Şehir Üniversitesi Şehir Araştırmaları Merkezi (ŞAM) 2011’de Üniversite Araştırma Stratejisi çerçevesinde kurulmuştur. Toplumsal, ekonomik ve kültürel oluşumları şehir ortamında yaygın ve derinlemesine inceleyerek toplumsal yaşamın keşfedilmemiş örüntülerini ortaya çıkarmayı; bu yolla yerleşim sistemleri, şehir tarihi, sosyolojisi, yönetimi ve ekolojisi alanları na görgülü ve kuramsal katkı yapmayı, Türkiye ve uluslararası düzeyde bir mükemmellik merkezi oluşturmayı amaçlar. ŞAM, kapsamlı akademik şehir araştırmalarının yanı sıra, ülkemizde yapılan uygulama amaçlı şehir ve bölge planlama çalışmaları yürütmektedir. Farklı disiplinlerden gelen araştırmacı kadrosu ile niceliksel ve niteliksel araştırma tekniklerinde uzmanlaşan ŞAM, özellikle İstanbul’un toplumsal, ekonomik, tarihi, mekânsal gelişimi ve değişimi, demografi, şehir coğrafyası, kentsel dönüşüm, göç, mekânsal ilişkiler üzerine çalışmalarına devam etmektedir.
ŞAM, büyük ölçekli mikro veri tabanlarını (Genel Nüfus Sayımları, İstanbul Ticaret Odası kayıtları, Türkiye Aile Yapısı Araştırması gibi) daha önce kullanılmamış katmanlaştırma ve örüntü tanıma yöntemlerini merkeze alan yaklaşımlarla inceleyerek Türkiye’de başka örneği olmayan bir araştırma programı başlatmıştır. Bu araştırma programının ayırt edici özelliklerinden bir diğeri, araştırma bulgularını özgün ve yaratıcı görselleştirme yöntemleri (kalitatif değişkenleri Coğrafi Bilgi Sistemleri ile işlemek, Gephi programı yardımıyla karmaşık ağlı sistem görselleştirmesi gibi) ile sunabilmesidir. Bu anlamda ‘şehir araştırmaları’nın disiplinler arası yapısı merkezin kadrosu, kavramsal yaklaşımları ve yöntemleriyle desteklenmektedir.
ŞAM özgün araştırma yaklaşımı ile akademik paydaşların yanı sıra, büyükşehir belediyeleri, vakıflar ve özel sektör ile ortak projeler yürütmüş, geçmiş ve güncel projeleriyle “araştırma ve uygulama” arasında bir köprü vazifesi görmüştür.
Merkezin Güçlü Yanları
- Kentlerle İlgili Büyük Veri ile çalışabilmesi
- Tarihsel Veri Analizi Yapabilmesi
- Niteliksel ve Niceliksel Yöntemleri Eklektik Kullanabilmesi
- Veri Görselleştirme ve Dijital Beşeri Bilimler Çerçevesinde Çalışmalar Yapabilmesi
- Saha Çalışmaları
Şehir Araştırmaları Merkezi Yaklaşım ve Yöntem Yenilikleri Yanında Üç Ana Alana Odaklanır:
Şehir Tarihi ve Kültürel Miras (Osmanlı Şehirleri ve İstanbul)
- Kültürel miras çalışmaları
- Kentlerin ortaya çıkışı, gelişimi ve dönüşümü
- Şehirlerin ekonomik ve sosyal açıdan incelenmesi ve tasviri
- Araştırmalar sonucu elde edilen verilerin dijital beşeri bilim araçları ile görselleştirilmesi
Sosyal ve Mekânsal Değişim ve Süreklilik
- Türkiye kentleri ana merkezli olarak karşılaştırmalı şehir coğrafyaları
- Küreselleşme ve küresel şehirlerin yerel anlatıları
- Karşılaştırmalı şehir araştırmaları ve küresel şehir etnografyası
Demografik Geçişler ve Göç Araştırmaları
- Uluslararası (Mülteciler) ve iç göç modelleri
- Sosyal entegrasyon ve ayrışma
Yönetim Kurulumuz
Danışma Kurulumuz
Misafir Araştırmacılar
Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu (SOAS) Doktora Öğrencisi, Osmanlı Dönemi Bosna Hac Literatüründe Merkezler ve Çevre
Fulbright Bursiyeri, İstanbul’daki Kentsel Dönüşüm Politikaları
Fulbright bursiyeri, 1950’lerden Bugüne İstanbul’da Göç Yolları
Araştırma Asistanları
Ahmet Tekin (2015-2016)
Ayşe Kavak (2015-2016)
Burak Yılmaz (2015-2016)
Emine Öztaner (2015-2020)
Murat Tülek (2015-2016)
Yusuf Yüksek (2015-2016)